Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2010 22:26 - Кой е Исус?
Автор: isushristos Категория: Други   
Прочетен: 20051 Коментари: 2 Гласове:
22


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Посетете която и да е част от света днес. Говорете с хора, изповядващи друга вяра. Колкото и убедени последователи на своята религия да се те, ако поне в общи линии познават историята, ще трябва да признаят, че никога не е живял друг човек като Исус от Назарет. Той е най-уникалната личност на всички времена.

image

Исус променя хода на историята. Дори и датата на сутрешния вестник свидетелства за факта, че Исус от Назарет е живял на земята преди близо 2000 години. "Пр. Хр." означава “преди Христа”, "Сл.Хр." - "след Христа".
Идването му е предсказано
Стотици години преди ражденето на Исус, пророците на Израил предсказват идването Му и го описват в Писанията. Старият Завет, писан от много автори в продължение на 1500 години, съдържа над 300 пророчества за живота Му. Всички те се сбъдват- чудотворното Му раждане, безгрешният Му живот, чудесата, Неговата смърт и възкресението Му.

image

Животът на Исус, чудесата, които извършва, думите, които казва, смъртта Му на кръста, възкресението Му, възнесението Му на небето – всичко сочи, че Той не е бил просто човек, а повече от човек. Исус твърди, “Аз и Отец едно сме” /Йоан 10:30/, “Който е видял Мене, видял е Отца” /Йоан 14:9/, и “Аз съм пътят и истината, и живота; никой не дохожда при Отца освен чрез Мене” /Йоан 14:6/.
Животът и посланието Му носят промяна
Проследете живота и влиянието на Исус от Назарет, наречен Христос, в историята и ще забележите, че личността и посланието Му винаги радикално променят живота на хора и народи. Там, където, достигат думите и влиянието Му святостта на брака, правата на жените и гласността в обществото биват утвърждавани, основават се училища и университети; въвеждат се закони за защита на децата; премахва се робството и обществото отбелязва редица други стъпки към по-добро. Животът на отделните хора също се променя коренно. Например, известният генерал и литературен гений Лу Уолъс бил всепризнат атеист. Г-н Уолъс прекарал две години из водещите библиотеки в Европа и Америка, събирайки информация, с която да обори християнството веднъж завинаги. Докато работел по втората глава книгата, която възнамерявал да издаде, той се озовал на колене, като зовял Исус с думите: “Господ мой и Бог мой!”.

image

Поради неоспоримостта на доказателствата, той не можел повече да отрича, че Исус Христос е Божийят Син. По-късно Лу Уолъс написва книгата "Бен Хур", един от най – великите романи, за епохата на Христос.
Подобен е случаят с професора от университета в Оксфорд, Англия, К.С. Lуис. Той бил агностик, който в продължение на години отричал божествеността на Христос. Но, след като изучил многобройните доказателства за нея, не открил друго разумно разрешение освен да признае Исус като свой Бог и Спасител.
Господ, лъжец или луд ?
В известната си книга "Обикновено християнство" Луис изказва следното твърдение: "Един човек, който е само човек, и казва това, което Исус е казвал, не може да е велик духовен учител. Той е или луд - като този, който мисли, че е яйце, или е самият дявол от ада. Трябва да направим своя избор. Или този човек е бил и е Син на Бога, или е луд, или нещо още по-лошо. Можете да го затворите като луд, можете да го заплюете и убиете като демон, или можете да паднете в краката му и да го наречете Господ и Бог. Но нека да си спестим глупавата снизходителност и не казваме, че той е велик духовен учител. Той не ни е оставил тази възможност."
Кой е Исус от Назарет за вас? От отговора на този въпрос зависи не само животът ви тук на земята, но и през вечността.

image

Повечето религии са създадени от хора и се основават на човешки философии, правила и норми на поведение. Ако изключим основоположниците на тези религии от техните учения и религиозни практики, почти нищо не би се променило. Но ако отнемен Исус Христос от християнството, няма да остане нищо. Библейското християнство не е просто житейска философия, етичен кодекс или спазване на религиозни обреди. Истинското християнство се основава на действителна лична връзка с възкръсналия и жив спасител.
Възкръснал основоположник
Исус от Назарет е разпънат на кръст, погребан в чужд гроб и три дена след това възкръсва то мъртвите. В този смисъл християнството е уникално. Всички аргументи за истиността на християнството почиват върху достоверността на възкресението на Исус от Назарет.

image

Историята познава много велики учени, които след внимателна преценка на доказателствата за възкресението са повярвали и все още вярват, че Исус е жив. След като проучва доказателствата за възкресението, дадени от авторите на евангелията, покойният Саймън Грийнлийф, авторитет по юриспруденция в Харвардския юридически факултет, прави следното заключение: "Невъзможно е те да са съумели така упорито да защитават верността на разказа си, ако Исус действително не е възкръснал от мъртвите и ако не са знаели това със същата съгурност, с която са знаели и всеки друг факт."
Джон Сингълтън Копли, признат за един от най-великите прависти в британската история, казва: "Добре знам какво значи свидетелство; и ви казвам, че свидетелства като тези за възкресението са непробиваеми."
Основания за нашата вяра
Възкресението е сърцевината на християнската вяра. Причините, които карат хората, изучаващи възкресението, да вярват, че то е факт, са няколко:

Предсказанието: Исус сам предсказва смъртта и възкресението Си - и те се случват точно така, както ги е предрекъл.
Празният гроб: Възкресението е единственото достоверно обяснение на празния Му гроб. Внимателният прочит на библейския разказ показва, че гробът, в който е положено тялото на Исус, е бил строго охраняван от римски войници, а входът му- затиснат с огромен камък. Ако Исус не е бил мъртъв, а само зашеметен, както някои хора твърдят, охраната и камъкът са щели да осуетят бягството Му, както и всякакви опити за освобождението Му от страна на Неговите последователи. Противниците на Исус не биха взели тялото, понеже липсващото от гроба Му тяло само би подсилило вярата в Неговото възкресение.

Личните срещи: Възкресението е единственото обяснение за появите на Исус Христос пред учениците Му. След възкресението Си Исус се явява поне десет пъти пред хора, които Го познават, а веднъж дори пред петстотин души едновременно. Господ доказва, че тези появи не са халюцинации - Той яде и говори с хората, а те Го докосват.

Раждането на църквата: Въкресението е единственото разумно обяснение за раждането на християнската църква. Християнската църква надминава по мащаби всяка друга институция в световната история. По-голямата част от първата в историята проповед е посветена на възкресението Очевидно ранната църква е знаела, че то стои в основата на нейното послание. Противниците на Исус и на последователите Му са можели да ги оборят, само ако представят Исусовото тяло.

Променен живот: Възкресението е единственото логично обяснение за промяната в живота на учениците. Преди възкресението те Го изоставят. След смъртта Му са обезсърчени и уплашени. Не са очаквали Исус да възкръсне от мъртвите
Но след въкресението и случилото се на Петдесятница, същите тези обезсъчрени, разочаровани мъже и жени биват променени от мощната сила на възкръсналия Христос. В Негово име те преобръщат света. Много от тях губят живота си заради своята вяра, а други са безмилостно преследвани. Безстрашието им не може да се обясни по друг начин, освен чрез убедеността им, че Исус Христос наистина е възкръснал от мъртвите - факт, за който си струва да умреш.

image

Вече 40 години работя сред интелектуалци от университетските среди и все още не съм срещнал човек, който след непредубедена проверка на доказателствата за божествеността и възкресението на Исус от Назарет, да не е признал, че Той е Божият Син, обещаният Месия. Тези, които не вярват, си признават искрено: "Не съм чел Библията, нито съм размислял над историческите факти около Исус".

Живият Господ Бог: Възресението на Исус е причината истинските Му последователи да не са хора, които просто спазват етичния кодекс на един мъртъв основоположник, а хора, които са в близка, сърдечна връзка със своя жив Господ Бог. Исус Христос живее днес, благославя и обогатява живота на всички, които вярват в Него и следва. Неговите напътствия. Безчет са хората през вековете, които признават, че Исус Христос е достоен за това и сред тях се нареждат много личности, променили света.

Френският физик и философ Блез Паскал говори за нуждата на човека от Исус Христос, когато казва: "В сърцето на всеки човек има празнина с формата на Бога, която само Бог може да запълни със Сина Си Исус Христос".

Искате ли да познаете Исус Христос като свой Спасител? Колкото и дръзко да звучи, това е възможно! Исус горещо желае подобна близка лична връзка с вас и вече е подготвил всичко необходимо.





Тагове:   религия,


Гласувай:
23



Следващ постинг
Предишен постинг

1. raders - Не се отказвам от християнското ...
03.06.2010 23:44
Не се отказвам от християнското учение, християнин съм; то е твърде хуманно и самият Исус - твърде възвисена личност, но в божеството се съмнявам. Имам убедителни аргументи:
1. Един Бог не може да бъде регионален /ограничен в Палестина, Арабия, Тибет или където и да било/. Той е вселенски. Такъв ли е Христос? /при положение, че Вселената, дори и планетата не е Палестина/.
2. Един Бог не може да се остави да бъде умъртвен по такъв отвратителен начин и няма никакво обяснение този факт.
3. Непорочното зачатие е твърде наивен аргумент и дори децата го знаят.
4. Защо войници ще охраняват някакъв гроб; да не би да са знаели, че умрелият ще избяга? Ама че смехория!
5. И сега разни пророци предсказват всевъзможни събития: катастрофи, катаклизми, второ пришествие, раждане на месии и пр. И след като нещо се случи /а то винаги може да се случи/, веднага си развикват: "Видяхте ли - едикой си го предсказа!.." Така че подобни предсказания и то направени преди хиляди години са най-несигурното нещо на света.
6. Всеки добър фокусник в цирка може да нахрани тълпата с "един хляб или една риба" /известни са ефектите на хипнозата/, но това не означава, че е Бог. Що се отнася до манипулациите болни, изкилени, изперкали и т.н. - сега толкова лечители има, че ако всички са Богове не знам до къде ще я докараме.
7. В древна Гърция някои хора от простолюдието са искали да обожествят Сократ /колко му е/, но самият Сократ е бил достатъчно умен човек, за да се присмее на подобна дивотия, а и между самите древни гърци е имало много образовани хора, така че работата се разминала. Така ли е било в стара Юдея? Съмнявам се.
8. Един истински Бог, който и да е той, трябва да е информиран за всичко. В този смисъл висят множество въпроси: " Такъв ли е бил Исус? /другите не ме интересуват/ Знаел ли е например, че земята е кръгла, че се върти и ако го е знаел защо не го е казал на хората? Знаел ли е, всичко за вселената, за звездите, за другите планети и ако го е знаел защо не го е споделил? и пр..
цитирай
2. анонимен - Не се отказваш, но не го и подкрепяш. С нищо не показваш че си христянин.
04.11.2012 03:06
"raders", изпитвам уважение към теб за това че си по-голям от мен ала сега си на около 50-62 години по моя преценка. Аз съм много по-малък от теб и мога да ти дам задоволителен отговор на тия 8 точки които си изредил, но не смятам че ще е най-правилно от моя страна да го правя. По-добре сам стигни до това което искаш да знаеш(истината). Тъжно е да видиш душа която е към края на дните си да се лута в душевната си тъмнина и в такива елементарни въпроси (от моя гледна точка) че дори и да се оплита в разсъждения които да го объркат още повече, а също и да заблуждаваш още наивни, неукрепнали, незапознати, недочели, недоопознали всичко свързано с Бога човеци, четящи тази страница(освен ако не го правиш целенасочено). Съветвам те да се сдобиеш с православна Библия, да е прочетеш колкото пъти е необходимо и да не губиш желанието си за жажда за знание! Търси и ще намериш. По-добре късно отколкото никога! По всички тези въпроси можеш да намериш подобие на отговор дори и отговор наготово и в интернет. Всички изредени от теб казуси които те вълнуват са обсъждани в не един форум. Можеш да търсиш дори и на английски език, така има още повече информация. Но в интернет има твърде много заблуда, сектантска литература, самозвани проповедници и прочие, тъй че трябва да се отсява информацията внимателно, всичко това отнема много време. Бъди жив и здрав и помни: който търси намира! Щом имаш съмнение, направи нещо за да се разсее съмнението. Част от така да речем достоверни източници и извор на знание в помощ на търсещите са "Wikipedia", "Pravolsavieto.com" и т.н. Имай напредвид също, че там където обикновено може да намериш информация - не намираш, а там където не търсиш - намираш това което ти трябва. Неведоми са пътищата господни. Аз бях дотук. Другото остава в твои ръце и воля.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: isushristos
Категория: Други
Прочетен: 88790
Постинги: 9
Коментари: 29
Гласове: 651
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930